Thermisch ondergoed: alles wat je moet weten

Heel belangrijk als je in de koude wilt gaan wandelen is je onderste kledinglaag. Deze laag is doorslaggevend in het drielagensysteem dat je warm en droog houdt en bestaat idealiter uit thermisch ondergoed of thermische onderkledij. Laat je door de benaming echter niet afschrikken, want tegenwoordig kies je uit allerlei modellen en kleuren. Heel wat bovenstukken lijken zelfs op een gewone T-shirt met een leuke print.

Als actieve wandelaar heb je dus helemaal geen excuus meer om geen thermisch setje aan te schaffen. Opdat jij een goede keuze zou maken, overlopen we hieronder de verschillende materialen.

Door Arne Monstrey, medewerker K2

Arne gaf hierover ook een webinar.
Deze kan je hier herbekijken


Synthetische onderkledij

Meestal bestaat thermisch ondergoed volledig uit synthetische vezels. Een synthetisch shirt is licht, compact, sterk en vrij goedkoop, maar begint ook vlug te stinken. Niet ideaal als je op meerdaagse trektocht bent. De stof droogt wel supersnel, maar in de winter kan dit helaas ook een nadeel zijn. Want om te drogen verbruikt het T-shirt op korte tijd heel wat van jouw lichaamswarmte.

(Merino)wollen Thermokleding

De interessantste onderlagen bestaan grotendeels of helemaal uit merinowol. Wollen shirts (en dan vooral die uit merinowol) drogen sneller dan katoen, maar minder snel dan synthetische. Dit zorgt voor een geleidelijke temperatuurovergang bij het drogen. Bovendien houden ze geen geuren vast. Wordt merinowol dan toch eens nat, dan blijft het zeer goed isoleren. 

Bovendien voelt het kledingstuk veel zachter aan en gaat het niet snel prikken, omdat een vezel uit merinowol zo'n vijf keer dunner is dan gewone wol. Verdraag je niet zo goed klassieke wol, probeer dan zeker merinowol. Even passen in de winkel en als je het na enkele minuten nog steeds niet voelt kriebelen, dan is dit iets voor jou.

De enige nadelen van merinowol zijn de hoge prijs en het feit dat de stof niet zo slijtvast is. Daarom bestaan er veel polyester-merinowol combinaties. Om zo het beste uit beide werelden te combineren.
Odoo CMS - een grote afbeelding

Katoen? Niet doen!

Absoluut uit den boze in een katoenen onderlaag. Een katoenvezel houdt immers graag en lang vocht vast. En een natte, koude onderlaag is net wat je ten allen tijde wilt vermijden.

Thermisch ondergoed, (bijna) wasblunderproof!

Thermisch ondergoed mag gewoon mee met je andere kleren de was in. Ja, zelfs je T-shirts uit merinowol. Lekker handig, zo'n buitensportkledij! Lees voor de zekerheid wel even de labels na en houd er rekening mee dat..


je ze niet warmer dan 40°C wast
je best vloeibaar wasmiddel gebruikt
en je geen wasverzachter toevoegt

Veel kledingstukken mogen ook in de droger, hoewel dit voor T-shirts met merinowol minder aangeraden wordt. Strijken hoeft al helemaal niet. Enige twijfel over de wasvoorschriften van jouw onderkledij? Vraag dan raad aan de verkopers in onze winkel.


Odoo CMS - een grote afbeelding
Maak je keuze uit ons aanbod thermische onderkleding voor heren of thermische  onderkleding voor dames. En wapen jezelf ook tegen koude handen en tenen, met onderhandschoenen of liner sokken.
Onze merken
Blog Slider